Wikipedia

Arama sonuçları

11 Aralık 2016 Pazar

ABD'NİN DÜNYA'YA OLAN TUTUMU

Avrupa Birliği ve ABD


Şu anda AB’nin ekonomik gücü çok yüksek, fakat siyasi gücü henüz tam olarak gelişmemiş durumdadır. Ayrıca askeri gücü de ABD ve NATO’ya göre çok düşüktür. 

O sebeple şimdilik AB ülkeleri, özellikle Almanya ve Fransa, bireysel olarak Rusya, Çin, Ortadoğu ülkeleri, Suriye, İran, Libya ve diğerleri ile ancak, dostlukların yenilenmesine, ticari anlaşmalara ve yatırımlara giden sözleşmelere yönelmektedirler. AB’nin şu anda büyük bir askeri gücü ve kapasitesi de yoktur. AB, NATO’daki güçlerine de henüz sahip çıkamamaktadır.


Çin ve Japonya’nın durum ve tutumları 


Çin şu anda kalkınmayı ve güçlenmeyi düşünmektedir. ABD ile bu şekildeki bir sürtüşmeyi ise hiç düşünmemektedir. Henüz bu maceralar için hazır görülmemektedir. Ama Çin’in ekonomik gücü patlama şeklinde büyüme göstermektedir. GSMH’si bugün ABD’nin hemen arkasından gelmektedir. Dünya piyasaları, Çin mallarıyla neredeyse istila edilmiş bulunmaktadır. Ama Çin bu devresini tamamlamadan ve kendisi güçlü duruma gelmeden, böyle bir siyasi savaşı göze alamamaktadır. Kendisine dokunmadıkça sessiz kalmayı yeğlemektedir. “İstikbal nasılsa benim olacaktır”ı düşünerek, şimdilik ses çıkarmamaktadır.



Japonya’da ise ABD’ye karşı gelecek güç yoktur. Kendisi için de Çin’in devleşmesi zaten büyük ekonomik ve siyasi tehlike arzetmektedir. Şu anda O’na karşı tedbir almakla meşgul bulunmaktadır. Hatta Japonya yatırımlarını ucuz maliyet sebebiyle Çin’e aktarmaktadır. Bu bakımdan Japonya’nın geleceği de pek parlak sayılmamaktadır. Bir nevi stratejik düşmanına istemeden de olsa yardımcı olmaktadır.


ABD istediğini uygulamaktadır 


Şu andaki dünyada, ABD’nin serbest hareket etmesini engelleyecek herhangi bir güç bulunmamaktadır. Bu sebeple ABD, bütün isteklerini serbestçe ve korkusuzca yerine getirmektedir. Ancak ABD’nin korktuğu bir durum var ki; o da“terörün acımasızca saldırılarıdır.” O sebeple kendisini fazla tehlikeye atmadan başka ülkelerin güçlerini “Maşa ve Jandarma” olarak kullanmak istemektedir. Bu yeni stratejilerle de bu gayelerine kolayca ulaşması mümkün olmaktadır.

Hiç yorum yok: